(închide)

Gigel Jianu: ”Am început dezvoltarea cu fonduri europene. Am credința că Motru nu se mai poate întoarce în trecut!”

 

Actualul edil al municipiului Motru, Gigel Jianu, candidează pentru un nou mandate dorindu-și să poată continua proiectel începute. Nu au fost ușori anii la Primărie, mai ales din cauza faptului că nu a avut susținerea Consiliul Local și multe proiecte benefice pentru comunitate nu au trecut. Gigel Jianu va continua să lupte pentru Motru și pentru dezvoltarea orașului, pentru atragerea de fonduri europene, pentru implementarea unor proiecte care să aducă plus valoare vieții motrenilor, proiecte pentru tinerii din oraș. „Am început cu bine modernizarea în orașul Motru, vreau să continuăm! Odată începută dezvoltarea cu fonduri europene, am credința că Motru nu se mai poate întoarce în trecut. (…) Sunt mai multe proiecte care ar fi fost benefice comunității, dacă și Consiliul local ar fi tras la aceeași căruță. Urgența este să nu pierdem banii europeni pentru racordarea la gaze a gospodăriilor din Însurăței, Leurda, Horăști, Râpa, Ploștina, Dealu Pomilor, Roșiuța. Am început cu bine modernizarea în orașul Motru, vreau să continuăm în localitățile componente până reabilităm tot și reușim asigurarea condițiilor de confort în fiecare sat al Motrului”, a spus edilul Gigel Jianu.

Reporter: Ce gânduri vă încearcă în această perioadă? Cum s-a desfășurat campania electorală la Motru până acum? (evenimente neplăcute, atacuri etc)

Gigel Jianu: Bună ziua și mulțumesc de întrebare. Rar te mai descoase cineva în ziua de azi despre ce simți, ce gânduri ai… parcă viața s-ar derula la viteza a 5-a, iar oamenii nu mai au timp nici pentru ei înșiși, dar-mi-te să mai poarte de grijă celuilalt! Oricât de importantă e campania, mă surprind întâi gândindu-mă la modul cum a fost schimbată brusc lumea noastră, nu numai comunitatea din Motru, de un virus mărunt, ceva nevăzut și nepalpabil, cu care natura ne amintește că doar în închipuirea noastră am fost vreodată stăpânii ei… Te aștepți ca o boală de proporții mondiale, asemenea unui dezastru natural, să adune omenirea, să unească! În speranța că laolaltă vom învinge virusul… Cel puțin, așa ne arată istoria. Și, totuși, acum e altfel. Parcă virusul ar acționa și la nivel neuronal, nu doar asupra plămânilor! Probabil, dacă nu era an electoral, părerile nu ar fi fost așa de împărțite, dezbinând și conducând, fără doar și poate, la înmulțirea cazurilor și la decese care se puteau evita. Câți politicieni nu am auzit cu toții spunând ba că virusul nu există, ba că nu-i nevoie de protecție! Dar s-ar duce acei politiceni acasă la familiile care au avut bolnavi sau un deces cauzat de acest virus să le spună aceleași lucuri??? Așa că, dacă până și virusul, care e dușmanul tuturor, fără statut sau culoare politică, a fost folosit de unii politicieni drept armă de campanie, fără să le pese nici măcar de persoanele în vârstă, care se pot îmbolnăvi cel mai ușor, cu șanse reduse de supraviețuire… ceea ce se întâmplă în campania electorală de la Motru pare deja mărunt față în față cu nepăsarea față de viața unor oameni, doar ca să asmuți împotrivă și să câștigi niște voturi! Atacuri… da, sunt destule atacuri murdare împotriva mea. Mai nou, și împotriva consilierilor mei! Au tot fost în acești patru ani, zi de zi, și nu numai împotriva mea, ci a comunității din Motru. Nu m-am obișnuit cu ele, nu mă voi învăța niciodată cu minciunile, cu veninul sau neomenia, dar Dumnezeu nu-ți dă niciodată mai mult decât poți duce.

Reporter: Aveți susținerea unei părți a cetățenilor și vă critică altă parte. Concret, ce ați realizat în mandatul dumneavoastră?

Gigel Jianu: Cred că cel mai important obiectiv a fost atins odată cu accesarea celor 12,5 milioane de euro: de la un oraș în prag de faliment, Motru a plecat pe drumul dezvoltării pe fonduri europene. Inclusiv gazele naturale, în cea mai mare parte din localitățile componente și satele aparținătoare, vor fi introduse pe fonduri europene. Am început să lucrăm la proiect în luna august și trebuie depus până la mijlocul lui noiembrie. În Motru sunt zone în care nu s-a investit un leu de la nașterea lor, de-acum 50 de ani, cum e zona de mijloc, care a intrat în modernizare completă cu bani europeni, alături de majoritatea străzilor, aleilor, parcurilor, școli și grădinițe. Bugetul local nu ar fi avut niciodată atâția bani, chiar dacă ar fi împovărat cetățenii cu taxe și mai mari! Cu fondurile europene pe care le-am câștigat pentru Motru se reabilitează străzi, instituții de cultură (Casa de Cultură), de învățământ, se modernizează, se extinde și se dotează ambulatoriul spitalului, se reface și se modernizează traseul viitorelor autobuze ecologice, de la gară către satul Râpa, Glogovenilor, Ciobănești și se construiesc pistele pentru biciclete în oraș. Se creează portalul on-line al administrației publice, cu registratură, arhivă, iar locuitorii vor putea cere și primi orice ocument de acasă, fără să se mai deplaseze la Primărie. Va începe construcția unui bloc nou de locuințe sociale, avem banii, trebuie să găsim constructorul! Pe fondurile guvernamentale pe care le-am atras, se reabilitează și se dotează tot Colegiul Tehnic cu mobilier și echipamente complete, grădinițele 1 și 7, școala 1, a fost achiziționat cazanul nou de la UATAA și se realizează extinderea pe 30 km a rețelei de gaze, aceasta din urmă și cu contribuție locală. Pentru restul sper să ne fie aprobate fondurile europene.  Mai sunt multe lucuri făcute în Motru și pentru Motru, cum a fost închiderea gropii de gunoi, obiectiv pe care, dacă nu-l realizam, orașul ar fi plătit sancțiuni de care nici nu vreau să-mi amintesc! Decisiv pentru comunitate a fost achitarea datoriilor preluate de la fostul primar. Altfel, azi nu am fi avut niciun proiect aprobat, iar Direcția Publică și UATAA erau deja în faliment, cu pierderea tuturor locurilor de muncă. 

Reporter: Ați ieși din izolarea impusă de DSP.

Gigel Jianu: Sunt în mijlocul oamenilor de când am ieșit din izolarea impusă de DSP și am certitudinea că locuitorii din Motru își susțin în continuare primarul. Sunt și criticat, dar așa e în democrație, ar fi chiar suspect să fiu lăudat de toată lumea! Însă motivele de critică sunt induse de cadidatul PSD, viceprimarul meu fără atribuții, după cum bine se știe, laolaltă cu candidații celorlalte partide cu care PSD și-a dat mâna la Motru. Sunt criticat că ”nu am făcut nimic”. Niciunul dintre cei care critică nu spune ”Chiar eu am votat împotrivă în ședințele de consiliu când Jianu a vrut să facă una sau alta!”. Firește că le ia Dumnezeu mințile și uită complet când e vorba despre ce am reușit să fac în Motru, oricât s-au pus ei de-a doua! Dar, când ajungi la oameni și le explici, înțeleg minciuna și-și fac cruce… Și o vor taxa prin vot. Să luăm fondurile europene: pe site-ul primăriei sunt toate proiectele aprobate, s-au făcut licitații, au început investițiile, iar cadidații PSD spun că fondurile europene sunt minciuni… Înțelegeți acum cât de proști îi crede PSD pe oameni? Regret că nu am putut lua acești bani la începutul mandatului, acum ar fi fost finalizate deja o parte din proiecte. Dar nu poți cere bani europeni câtă vreme tu ai datorii cu carul! Mai întâi am achitat datorii, abia apoi am avut dreptul să aplicăm pentru fonduri nerambursabile. Însă, am reușit! Odată începută dezvoltarea cu fonduri europene, am credința că Motru nu se mai poate întoarce în trecut. 

Reporter: Ce ați fi vrut și putut să realizați și de ce nu s-a putut?

Gigel Jianu: Sunt mai multe proiecte care ar fi fost benefice comunității, dacă și Consiliul local ar fi tras la aceeași căruță. Însă, printre ele, sunt câteva foarte importante, de pe urma cărora orașul ar fi beneficiat rapid, ușor și destul de mult. Tocmai de aceea, la acestea din urmă nu am renunțat, chiar dacă au fost respinse inițial. Este vorba despre reactorul care va transforma în biogaz deșeurile menajere din Motru, creând și locuri de muncă și scăzând considerabil prețul la Gcal pentru locuitori. De ce nu s-a putut face? ”Ca să nu fie Motru mai cu moț!” Am răspuns citându-l pe viceprimarul PSD în ședința de consiliu local care a respins proiectul, după ce avizase favorabil studiile de fezabilitate. Are vreo noimă să aprobi procedurile inițiale, dar să nu aprobi proiectul? Cum ar fi să ai un proiect de construcție a unei case, să primești toate avizele, absolut toate, dar ți se refuză proiectul…? Parcul industrial a fost primul pe care am încercat să îl dezvolt fiindcă era o investiție care necesita efort minim din partea Primăriei. Terenul, compact, îl aveam (așa știam eu și așa știau toți cei pe care i-am consultat în Motru și la CEO), mai trebuia un strop de binevoință! Fosta bază de aprovizionare a fost locul pe care mă concentrasem în 2016 și părea excelent pentru asta. Una din firmele care desfășoară activitate de producere încălțăminte în parcul industrial al Aradului își manifestase deja intenția să deschidă o fabrică dacă înființam parcul. Și ar mai fi urmat! Dar socoteala de-acasă… nu s-a potrivit cu ce am găsit după ce am ajuns în Primărie. De unde teren pentru parcul industrial? În fosta bază, primarul de dinainte dăduse titluri de proprietate, și nu pe toată suprafața, ci transversal, pe calea ferată, rampele de descărcare, platformele betonate… de minim 5000 mp compacți ai nevoie să înființezi un parc. Municipalitatea nu-i mai are, dar pot fi achiziționați de la cetățeni. Nu am renunțat la proiect, voi face tot posibilul să cumpărăm terenul de la proprietari, sper ca viitorul Consiliul Local să nu se mai opună. Cel de-al treilea proiect care ar fi schimbat în bine viața a 550 dintre cei mai săraci oameni din Motru și localitățile lui este cel de 6 milioane de euro, fonduri europene, și care, de asemenea, a fost respins de consilierii PSD chiar la începutul mndatului meu. Pe lângă formarea profesională (plătită, adică oamenii primeau bani doar findcă mergeau la cursuri!), se ofereau servicii de asistență pentru începerea unei activități independente și o subvenție de 25.000 de euro pentru 50 de persoane care câștigau un concurs de idei de afaceri, activitate independentă pe care să o desfășoare în zona Motru, iar angajatorilor subvenții pentru persoanele nou angajate. Acesta e pierdut definitiv, însă Uniunea Europeană dezvoltă în continuare proiecte de acest fel și poate avem noroc de consilieri care să se gândească și la cei săraci în mandatul următor… Este unul dintre motivele pentru care, între persoanele propuse acum de PNL pentru Consiliul Local, se află oameni din toate categoriile sociale.

Reporter: De ce candidați din nou?

Gigel Jianu: Înainte de toate, pentru a duce la bun sfârșit proiectele începute. Este vorba despre cele 12,5 milioane de euro bani europeni pe care i-am obținut pentru Motru, cele mai multe dintre investiții au demarat deja. Apoi, firește, vreau să accesăm în continuare aceste fonduri, pe care UE ni le pune la dispoziție pentru dezvoltare. Vedem la televizor, în ziare, localități din România care cresc ca din apă! Ce exemplu mai bun putem avea că și comunitatea noastră trebuie să profite cât de mult se poate de banii europeni! Primarii localităților care s-au dezvoltat rapid n-au stat cu mâna-ntinsă la Consiliul Județean, ci au muncit și au adus bani externi pentru investiții. Nu în ultimul rând, și eu locuiesc și muncesc în Motru. Aici voi trăi și când voi fi la pensie. Pentru mine și pentru toți ceilalți motreni care trăiesc, învață și muncesc aici, îmi doresc un oraș cu mai multe deschideri, cu mai multe opțiuni pentru tineri și posibilități pentru toți. Îmi doresc să ajungem la momentul când Primăria, asemenea celei de la Ciugud sau alte comunități din țară, va avea suficiente fonduri din bugetul propriu să se întrețină și să facă investiții nu pe spatele cetățenilor, ci din taxele aduse la bugetul local de către investițiile care se vor derula deja aici.

 

Reporter: Ce conține programul Dumneavoastră electoral? Care sunt cele mai importante puncte?

Gigel Jianu: Urgența este să nu pierdem banii europeni pentru racordarea la gaze a gospodăriilor din Însurăței, Leurda, Horăști, Râpa, Ploștina, Dealu Pomilor, Roșiuța. Suma pe care o acoperă fondurile europene pentru fiecare gospodărie se încadrează în limita a 6400 euro + TVA pe gospodărie. Este vorba despre Proiectul pe fonduri europene pentru introducerea gazelor, pe care l-am început deja și care trebuie depus până la mijlocul lunii noiembrie, deci timpul ne presează foarte tare. Branșamentele pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice se vor construi exclusiv pe bani europeni, deci oamenii nu vor mai achita nimic pentru racordul din rețeaua principală până la intrarea în curte. Am început cu bine modernizarea în orașul Motru, vreau să continuăm în localitățile componente până reabilităm tot și reușim asigurarea condițiilor de confort în fiecare sat al Motrului. Tot cu bani europeni! Un proiect de suflet, la care țin foarte mult și care nu necesită eforturi financiare peste măsură, este Academia de copii și juniori, un centru de creștere și furnizare de jucători cluburilor profesioniste de fotbal. Poate ați observat că o mare parte din cluburile profesioniste din România nu au sau au renunțat la sectorul de juniori, ceea ce înseamnă că acestea achiziționează ori împrumută jucători juniori sau echipe integrale de juniori pentru a obține dreptul de joc în competițiile naționale de seniori, organizate sub egida FRF. Clubul sportiv Minerul funcționează cu mai multe grupe de juniori pe sectorul fotbal, având acolo un profesionist în Mihai Cernica, care va demara selecția pentru cele două grupe de vârstă pe care nu le are clubul ca să întrunească criteriile de certificare ale Federației Române de Fotbal. Odată început, proiectul aduce și locuri de muncă noi: de la antrenori pentru fiecare grupă, la asistență medicală, nutriționiști, psihologi, muncitori întreținere ș.a. Eu sper ca, în câțiva ani, Motru să aibă o școală de fotbal și să furnizeze jucători cluburilor profesioniste, să înceapă să aducă în acest mod bani care să recupereze investiția noastră. Centrele de acest fel nu folosesc exclusiv fonduri locale, ele sunt finanțate parțial de către FRF, FIFA, există și granturi pentru ele… În Oltenia ar fi prima entitate de acest fel! Nu am renunțat la echipa de seniori, să vedem cât de repede se vor ridica restricțiile fiindcă, în acest moment, ar fi foarte greu de respectat protocoalele sanitare impuse de FRF. Sper ca anul viitor va fi liniște și… liber! 

Reporter: Viața cultural-artistică a municipiului Motru este destul de bogată. Aveți foarte mulți elevi olimpici, profesori cu rezultate, artiști, scriitori. Ce le pregătiți în mandatul viitor?

Gigel Jianu: Așa este! Și crește inima-n mine ori de câte ori văd că presa nu-i uită fiindcă provin dintr-un oraș mic. Avem copii extraordinari, care merită răsplătiți fie și numai pentru bunul renume pe care-l duc orașului în lume! Municipalitatea nu a reușit niciodată să-i recomenseze de ajuns, nici pe copii, nici pe dascăli, nici artiștii. Mi-am propus ca noi, Primăria, firmele private și organizațiile neguvernamentale, să înființăm și să contribuim împreună la mai multe fonduri de excelență, dar și de susținere, constând atât în bani, cât și în alte facilități, cum ar fi specializări gratuite, susținerea participării în diverse evenimente de prezentare și promovare, și aici mă gândesc atât la dascăli, instructori, artiști, scriitori, dar și la meșterii noștri, ale căror produse sunt tradiționale, foarte bune, dar nu le aduc venitul cuvenit pentru că oamenii nu pot sau nu știu să le prezinte lumii largi de cumpărători. Casa de cultură din Motru se reabilitează cu fonduri europene, tot pe fonduri externe vreau să o dotăm imediat ce este gata cu instalații de sonorizare, lumini, mobilier dintre cele mai moderne… Am discutat deja cu conducerea teatrului Elvira Godeanu pentru stagiuni permanente aici, propunerea a fost primită cu brațele deschise, deci mic cu mare vom putea merge la teatru la noi acasă! Am propuneri ale unor entități culturale consacrate din Spania pentru ca un festival de flamenco să poposească și la Motru timp de o săptămână pe an, dar asta ține tot de finalizarea Casei de Cultură. Ne-au fost solicitate schimburi culturale pe parte tradițională, iar în Motru sunt profesori foarte buni în acest domeniu, care continuă cu pasiune să predea copiilor tradițiile, îi vom motiva așa cum merită și … avem ani rodnici, zic eu! Și neapărat vreau să folosim inteligența și viziunea tinerilor pentru dezvoltarea orașului. Pentru că sunt mulți bani europeni pentru așa numitele proiecte smart, care dezvoltă inteligent orașele, iar ideile lor sunt mai mult decât binevenite. Ei vin cu ideea, noi căutăm soluții de finanțare dintre cele puse la dispoziție de către UE la acel moment.

Reporter: Problema locurilor de muncă în Motru este des discutată. Ce rezolvare îi puteți găsi? 

Gigel Jianu: Investițiile, fără doar și poate! Am adăugat la scutirea de impozite pentru investitori și scutirea de taxele către bugetul local a meseriașilor, artizanilor, producătorilor locali, care își înființează o firmă în domeniu cu minim un loc de muncă. Am cumpărat de la micii producători din zona Motru produse alimentare de îți lingi degetele… dar oamenii nu au timp și bani să-și creeaze brandul și să-l promoveze, asftel ca, din grădina și din bucătăria proprie, să câștige așa cum merită produsul care iese din mâna lor. Îi vom sprijini să-și creeze brandul și să-l promoveze, să obțină drepturile de proprietate intelectuală asupra lui, precum și ajutoarele europene acordate de UE promovării produselor tradiționale.  

Reporter: S-a schimbat omul Gigel Jianu de când este primar? Cum?

Gigel Jianu: Se spune că timpul schimbă oamenii și nu sunt de acord cu asta. Pe dinafară, da, trec anii peste noi toți. În rest, omul schimbă tot, în bine sau în rău. Doar dacă nu faci nimic, se ocupă timpul de toate. Și natura! Dar nu, omul Gigel Jianu nu a fost afectat de sindromul puterii. Nici nu am simțit prea mult că am o putere publică, câtă vreme consilierii locali l-au luat pe NU în brațe la aproape fiecare proiect pe care îl propuneam. Am adus cetățeni ai orașului în unele ședințe de consiliu ca să pot trece anumite proiecte! Și le-au votat de frica oamenilor. E drept că au fost și momente când m-am simțit puternic, dar e un merit câștigat în comun cu echipa mea. Când am primit aprobările pentru proiectele europene! La primul am fost entuziasmat, iar de la următoarele am avut certitudinea că putem! Așa văd eu puterea! Dumneavoastră știți cel mai bine că binele făcut întotdeauna se-nmulțește... Aceasta e adevărata putere.

                                                                                                                       

 CUI MANDATAR 21200012

Vizualizări: 1,967

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste