Cruce de gheață, ridicată lângă Mănăstirea Cojani! Zeci de credincioşi, prezenți la slujba de Bobotează

 

O cruce de gheață a fost ridicată înainte de Bobotează în curtea mănăstirii din Cojani, cea mai noua manastire din judetul Gorj. Parintele staret al acestui lacas a fost cel care a avut ideea realizarii crucii din gheata si isi doreste ca momentul sa devina o traditie la Cojani!

Crucea de gheață a fost sfințită duminica, 6 ianuarie, în fața "monumentului" de gheață fiind oficiată si slujba de Bobotează când parintele Vitalie a sfințit apa, numită şi Aghiazma Mare, care a fost apoi împărţită credincioșilor prezenti la slujba. Staretul Vitalie a venit cu ideea de a ridica o cruce din gheață, mai ales ca temperaturile scazute au permis realizarea ei. Alaturi de un tanar din Targu Carbunesti, staretul a muncit cateva ore bune la realizarea crucii, dar rezultatul a fost unul foarte apreciat de cei prezenti la slujba! Oamenii au fost foarte incantati de crucea de gheață , mai ales ca multi vedeau pentru prima data in viata un asemenea "monument". 

Piatra de temelie a unei noi manastiri

In luna mai a anului 2017, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, ajutat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de punere oficială a pietrei de temelie a Mănăstirii «Sfântul Ioan Gură de Aur» şi «Sf. Cuv. Irodion de la Lainici» de la Cojani-Măceasca. Biserica datează din anul 1824 şi a fost zidită de către familia Generalului Gheorghe Magheru, mai exact, de un urmaş al acestuia, Vlad Magheru. Cu timpul, biserica s-a ruinat şi obiectele de cult au dispărut, dar Dumnezeu a randuit ca viata monahala sa renasca la Cojani! “Aşa a vrut Bunul Dumnezeu, ca să nu rămână Biserica aceasta părăsită lung timp şi să se risipească, la fel ca orice lucru omenesc, de altfel, să fie din nou spre folosul credincioşilor, al părinţilor călugări şi al tuturor celor care vor veni să se închine la acest sfânt lăcaş. (...) Iată, astăzi, punem oficial începutul acestei sfinte mănăstiri, unde Părintele Vitalie, Părintele Pantelimon, vor duce mai departe «flacăra» vieţii călugăreşti şi a vieţii noastre bisericeşti”, spunea, la punerea pietrei de temelie,  Mitropolitul Olteniei.

Galerie foto









Vizualizări: 1,366

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste