(închide)

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru au celebrat Ziua Națională a Lecturii

 

Școala Gimnazială Nr. 1 Motru este locul unde se opresc sufletele noastre, ale cadrelor didactice și ale copiilor, pentru împlinire și liniște…

Este locul în care lectura este o lume de gânduri, de mesaje și de cuvinte. Ea este precum o cetate ce pune baza dezvoltării eului din noi și apără frumosul de pierzanie.

Marea noastră provocare o reprezintă interesul scăzut al elevilor față de lectură. Motivele care stau la baza acestui refuz sunt numeroase: elevii noștri sunt prinși în rețeaua informațională virtuală, rețea care i-a obișnuit să afle tot ce îi interesează printr-un simplu click. Astfel, răbdarea lor este pusă la mare încercare atunci când au de parcurs anumite cărți din bibliografie obligatorie. Acestui factor i se adaugă și tentația filmelor, a emisiunilor TV, a jocurilor virtuale…

Dar noi nu ne dăm bătuți. Prin intermediul jocului cu cartea descoperim împreună oameni, locuri și istorie, ne descoperim pe noi înșine, ce ne place sau nu ne place, ce ne preocupă sau ne lasă indiferenți, îi descoperim pe ceilalți și creăm legături durabile bazate pe afinități. Valorificăm lectura elevilor, cititul devenind aici formă de învăţare, o formă ce face distincţia între învăţarea prin instruire şi cea prin descoperire.

Ne dorim să depășim granițele în care elevii învăţa să asculte şi să citească doar la recomandarea noastră, deoarece lectura este o întâlnire intimă a omului cu cartea. Este primul pas care pregăteşte calea spre înnobilare spirituală. Lectura înseamnă universul omului în expansiune. Ea este însă doar un mediu electiv în care se petrece accesul peste prag, ceea ce se întâmplă dincolo depinde deja de propria sforţare a cititorului.

Pe buzele tuturor s-a auzit: ,,Citeşte, copile drag, acum când magia vârstei îți oferă toată splendoarea ei, nebănuitele miresme cu care te învăluie. Descoperă misterul!

            Cartea este principala uzină de miraje. Suntem împreună, fără moarte, Cartea - Om și Omul - Carte.”

 Pornind de la exemplele personale, Eu citesc! Tu ...mai citești?  încercăm permanent să găsim modalităţi şi tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru lectură, căci dragostea pentru lectură nu se moşteneşte, nu se învaţă, ci se dezvoltă prin apropiere de lumea minunată şi sensibilă a cuvintelor potrivite.

Pe 15 februarie 2022, lecțiile de limba și literatura română, de istorie, de engleză și franceză, de matematică, de geografie, de fizică, biologie și chimie, de educație civică, muzică, desen și informatică au constituit un bun prilej de promovare a textelor literare și nonliterare, de formare a gustului pentru lectură, pentru frumos.

Cititori în devenire, căci așa suntem toți, de la profesorii cu experienţă, până la cei mai mici elevi ai noştri, cărora le deschidem noi universuri de cunoaştere prin metode moderne, prin contactul cu cartea, am petrecut clipe minunate împreună în lumea ,,Fluturilor cu o mie de aripi”.

 Din activitățile desfășurate, prichindeii clasei a II-a A au învățat să se bucure de minunata lume a cărților pentru copii, călătorind alături de gâsca Petunia, de Habarnam și amicii lui.

Pentru rolurile interpretate elevii Vîlceanu Ema, Rață Ștefania, Buda Ianis, Mihart Tudor, Popescu Andrei, au avut onoarea să primească cărți cu autograf din partea poetului Nicolae Dragoș. Elevii claselor a V-a A și a V-a E au hoinărit, sub atenta îndrumare a doamnei profesoare de limba și literatura română,  prin minunata lume a cărților, unde copiii au descoperit ,,personaje cu lipici” pe care le-au îndrăgit și cărora le-au adresat scrisori.

De la un text la multe altele, elevii clasei a VI-a B și-au început călătoria de la un text și au continuat cu noi aventuri trăite în multe altele alături de personaje ale căror experiențe le-au arătat că pot fi tot ceea ce își doresc.

Împreună cu d-na bibliotecară  elevii au citit despre istoria cărții, de la cartea scrisă la cartea digitală, au scris despre modul în care a luat naștere biblioteca lor de acasă, au discutat despre prima carte citită și despre marile biblioteci ale lumii.

Elevii clasei a VII-a A au aflat că, pentru libertatea de care se bucură ei astăzi, au suferit şi au murit mulţi oameni, la Revoluţia din 1989, dar şi înainte, în închisorile comuniste. Au citit despre penitenciarele reeducării urmând să participe la un concurs pe această temă.

Astazi, abordarea lecturii în Școala Gimnazială Nr. 1 Motru a fost mai mult ca altă dată,  o reală provocare, pe care toți profesorii și-au asumat-o, găsind soluții mai mult sau mai puțin inovative pentru a-i face pe elevi să descopere că pot fi vrăjitori adevărați și că, citind, lumea devine mult mai frumoasă. Activităţile au fost desfășurate în sălile de clasă, în cabinetul directorului, al profesorului consilier școlar, în curtea școlii, în biblioteca școlii și cea municipală.

Doamnele bibliotecare de la Biblioteca Municipală Motru s-au oferit să-i ajute pe mici și mari deopotrivă, să păşească în lumea mirifică a cărţilor, să le fie ghizi în spațiul magic și auster al bibliotecii.

Este clar că școala nu poate lupta de una singură pentru a face față schimbărilor majore specifice, de altfel, societății în care trăim.

Familia, bibliotecile, instituțiile de cultură, autoritățile și societatea civilă trebuie să contribuie firesc, într-un demers coerent, la derularea unor programe/proiecte menite să promoveze lectura și s-o scoată din impas. Cu alte cuvinte, fiecare să facă ceva mai mult decât să constate fenomenul îngrijorător și să lanseze semnale de alarmă în presă!

Consilier educativ,

Prof. Bejenaru Felicia

Galerie foto




Vizualizări: 784

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste