(închide)

Invitație: Zilele Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara, eveniment cultural-artistic mult așteptat

 

În perioada 22-23 noiembrie 2022, sunteți  așteptați la ZILELE MUZEULUI ARHITECTURII POPULARE CURTIȘOARA! Programul se anunță a fi unul foarte interesant: Marți, 22 noiembrie 2022, începând cu ora 9.00 - Ziua porților deschise la Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara, miercuri, 23 noiembrie 2022, începând cu ora 17.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu va avea loc Festivalul Național de Etnografie și Folclor pentru Copii și Tineret Curtișoara, Ediția a IV-a, 2022. 
Din program: Vernisajul expoziției „Prin Gorjul de odinioară”; Diseminare proiect „Respect pentru Trecut - o șansă pentru Viitor”; Regal muzical-coregrafic prezentat de Ansamblul Cobilița și invitații săi (Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile). 

 Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara este situat lângă municipiul Târgu Jiu. Aici se găsesc case şi construcţii ţărăneşti specifice acestei zonei judeţului Gorj, costume populare, mobilier de mare valoare, utilaje agricole foarte vechi, diferite unelte folosite în trecut pentru practicarea muncilor agricole şi gospodăreşti şi multe altele. Muzeul de la Curtişoara se află într-un cadru natural deosebit şi se întinde pe o suprafaţă de teren de peste 10 ha, pe care sunt amplasate 32 de case şi alte clădiri. Aici se păstrează o parte importantă din istoria arhitecturală a Gorjului. „Muzeu a fost înfiinţat în perioada 1968-1975 şi s-a format în jurul unei părţi a domeniului familiei Cornoiu, moştenitoarea Culei construită la începutul secolului al XVIII-lea, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrată construcţie de acest tip din Oltenia”, spun reprezentanții Muzeului Județean Gorj. Una dintre casele aduse la Curtișoara este cea a lui Ion Gârcu, un gospodar din Tismana, gorjean care a luptat şi pe frontul celui de al Doliea Război Mondial. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, a declarat că toate elementele arhitecturale care fac parte din Gospodăria „Ion Gârcu” sunt din secolul XIX: „Urmaşii lui Ion Gârcu ne-au donat câteva scoarţe ţărăneşti, strachini personalizate, linguri de lemn, postăvi, oale, lăzi de zestre, război de ţesut, desagi şi alte unelte agricole utilizate de către familia Gârcu în cadrul activităţilor agricole din zona Tismanei”.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste