(închide)

Nicoleta și Petrișor Soilică, adevărate exemple de voință! „Ne completăm foarte bine, ce nu poate face ea, fac eu!”

 

Viața nu le-a fost vreodată ușoară, dar au învățat să își depășească condiția și să își poarte dizabilitățile cu seninătate, au învățat că în ciuda oricărei greutăți, darul cel mai de preț este viața! Nicoleta Stoica-Soilică este unul dintre gorjenii care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, cunoscut opiniei publice grație proiectelor pe care le-a derulat de-a lungul anilor. Tânăra spune că viața sa s-a schimbat de când și-a cunoscut jumătatea, pe Petrișor Soilică, soțul său. Ambii suferă de boli grave, sunt persoane cu dizabilități, dar acest lucru i-a întărit și i-a făcut să prețuiască și mai mult orice clipă petrecută împreună!  

Târgujianca Nicoleta Soilică are 35 de ani, suferă de tetrapareză spastică și spune că dizabilitatea de care suferă a ajutat-o mereu să pună preț pe lucrurile cu adevărat importante. „Diagnosticul meu a făcut din mine un om puternic, hotărât și mai ales încărcat cu o supradoză de vise!”, spune tânăra. Nu este genul de om care să se dea bătut, mai ales că a învățat de copilă ce înseamnă a lupta pentru tine și cu prejudecățile celor din jur. La naștere, medicii i-au spus mamei sale că Nicoleta va trăi câteva luni, dar Dumnezeu a avut alte planuri cu micuța fetiță. Astăzi, tânăra conduce un ONG care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și se implică activ în viața gorjenilor cu probleme de sănătate. „Dacă pe mine m-ar dărâma dizabilitatea mea, aș refuza miracolul pe care Dumnezeu vrea să îl facă pentru mine. Trăiesc! Când eram mică, doctorii i-au spus mamei mele că voi trăi șase luni! De-a lungul anilor, am văzut lucruri care m-au marcat și am zis mereu: Doamne, dă-mi orice, dar lasă-mi judecata intactă și Dumnezeu a fost atât de bun cu mine! Am acumulat o doză de înțelepciune și sunt hotărâtă să țin ritmul cu provocările. Abia la 20 de ani, organismul meu s-a echilibrat și m-am întors la școală. Mereu i-am cerut lui Dumnezeu să îmi arate calea! Îmi doresc să am șansa să ating cât mai multe destine, să fac bine, să ajut!”, a declarat Nicoleta Soilică.

Și-a întâlnit jumătatea și s-au căsătorit

La începutul lui 2015, pe o rețea de socializare, Nicoleta „l-a cunoscut” pe Petrișor, un tânăr cu dizabilități din Focșani. S-au plăcut și și-au dat seama că au multe în comun. Petreceau ore discutând și dezbătând probleme care îi interesau. După o lună de zile în care au comunicat doa online, Nicoleta și Petrișor s-au întâlnit față în față la București. A mai trecut o lună de zile, și au luat decizia de a fi într-o relație. „Un an de zile am vorbit online, a fost o relație la distanță, care a funcționat. Petrișor își dorea să socializeze, să petreacă timp cu oameni pozitivi. Începusem să îl plac mult. (...) după un an am decis să ne mutăm împreună și a fost decizia corectă. Ne-am căsătorit după doi ani de zile de relație și suntem foarte fericiți!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Nicoleta Soilică. Petrișor își privește soția zâmbind și recunoaște că aceasta i-a schimbat viața la 180 de grade! „Până să o cunosc pe Nicoleta eram dezamăgit, decepționat, trist. Ea mi-a schimbat viața la 180 de grade! Complet! Îmi doream foarte mult să îmi găsesc jumătatea și parcă nu îmi venea să cred că visul meu devenise realitate. Ne-am căsătorit în 2017. Ne completăm reciproc, ne ajutăm, ce nu poate face ea, fac eu și invers! De exemplu, eu dau cu mătura sau car plasele la cumpărături, căci eu am parapareză spastică”, a afirmat Petrișor Solilică.

„Ne dorim o viață frumoasă împreună”

Pentru a își face viața mai ușoară, cei doi tineri au investit în utilarea bucătăriei apartamentului în care locuiesc: au foarte multe electrocasnice menite să îi ajute: „Avem foarte multe obiecte în bucătărie care ne ajută să facem mai ușor mâncare, diverși roboți, electrocasnice. Acum mai avem de investit în baie, ca să o facem așa cum trebuie pentru a o putea folosi mai ușor. Ne-am adaptatcasa ca să ne putem descurca singuri mai ușor. Locuim singuri de multă vreme. Alimentele neperisabile le comandăm online, cam o dată pe lună. Tot ce nu putem noi căra de la magazin. Gătim împreună, ne petrecem cam tot timpul împreună. Ne-ar plăcea să ne găsim locuri de muncă, însă este dificil la noi în oraș. Nu ne pierdem speranța”, a spus Nicoleta Soilică. Cei doi își doresc să fie sănătoși și să petreacă împreună cât mai multe momente frumoase împreună: „Ne dorim să trăim viața cât mai frumos și să încercăm să lăsăm să lăsăm o urmă pozitivă în tot ceea ce facem“, spune Nicoleta.

Asociației „High Hopes“, un alt vis devenit realitate

Nicoleta este președintele Asociației „High Hopes“, prin care încearcă să ajute persoanele cu dizabilități. A desfășurat de-a lungul anilor mai multe proiecte menite să schimbe în bine viața persoanelor cu diabilități și are multe altele în plan pentru viitor. Cei doi tineri sunt un adevărat exemplu pentru cei din jur, mai ales că ambii își doresc să redea semenilor cu dizabilități sentimentul de libertate și încredere în forțele proprii. „Militez pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, accesibilitate, siguranță, independență și îmbunătățirea calității vieții, participare activă în societate, egalitatea șanselor, acces la educație și integrare profesională. Pasiunea mea este să ajut oamenii când au nevoie. Petrișor mă sprijină în toate activitățile asociației. Am mers împreună la evenimente, la acțiuni, am fost speakeri la un eveniment la Oradea și București”, a spus Nicoleta Soilică. Asociația High Hopes a organizat și va mai organiz evenimente și campanii sociale cu scopul de a facilita incluziunea socială în școală, deoarece atât Nicoleta, cât și Petrișor consideră că locul persoanelor cu nevoi speciale este în societate, alături de toți ceilalți. „Considerăm că persoana cu dizabilități are aceleași aspirații, vise, dorințe ca și ceilalți, doar că are o altă condiție de sănătate!”, spun tinerii. 

Galerie foto





Vizualizări: 7,563

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste