(închide)

Raluca și Daria, surorile din Gorj campioane la canotaj! „Sportul de performanță este o luptă cu tine! Am renunțat la copilărie și ne-am impus că vrem să ajungem cineva”

 

Raluca Georgiana Dinulescu este una dintre sportivele de top ale Gorjului, fiind pe podiumul campionatelor de canotaj de multe ori. Tânăra a reprezentat un adevărat exemplu pentru sora sa mai mică, Daria, care a decis să îi calce pe urme și, de ce nu, să îi depășească performanțele. Raluca și Daria Dinulescu sunt din Bumbești-Pițic și ambele au renunțat la copilărie și au făcut sacrificii pentru a atinge performanțe în canotaj: au în palmares medalii de argint, bronz, premii la competiții importante etc. Vă invit să lecturați un interviu-lecție despre viața de sportiv de performanță și visurile unor oltence de poveste!

Au plecat din sânul familiei la vârste fragede, hotărâte să ajungă sportive de performanță, să câștige, prin multă muncă și dedicație, medalii care să îi facă pe cei de acasă mândri! Atât Raluca, cât și Daria au reușit acest lucru. Sunt originare din comuna Bumbești-Pițic, Gorj. Raluca Dinulescu este sora cea mare și s-a apucat de canotaj în 2012, iar Daria a avut-o ca model de ambiție, muncă, devotament. Cei din familie nu s-au mirat când Daria, care nu avea 14 ani împliniți, i-a anunțat că va face canotaj! Voiau ca ea să nu urmeze drumul Ralucăi, căci văzuseră cu toții sacrificiile adolescentei, însă Daria a fost pe poziție și nu a renunțat la visul său! Acum, surorile Dinulescu sunt campioane, au participat la Campionate naționale și au câștigat medalii, muncesc mult și se susțin una pe cealaltă, dorindu-și să ajungă pe cele mai înalte culmi ale canotajului românesc și nu numai.     

Reporter: Raluca și Daria, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a discuta cu două campioane muncitoare și dedicate sportului și performanței! De când practicați canotajul?

Raluca Dinulescu: Practic acest sport din octombrie 2012! De atunci și până acum, s-au schimbat multe în viața mea, am avut multe concursuri, în unele am ieșit învingătoare, în altele doar locul 2 sau 3 și au mai fost și altele în care am avut de învățat pentru că am avut și zile mai proaste. Viata sportivilor nu e numai despre glorie, lapte și miere, important este să te ridici atunci când cazi! În prezent fac parte din lotul olimpic de tineret de la Snagov!

Rep.: Daria, Raluca a fost omul care te-a inspirat să alegi canotajul?

Daria Dinulescu: Eu sunt sora mai mică, am 15 ani, iar de la Bumbești-Pițic am plecat de un an jumăte, începeam clasa a VIII-a-atunci am început canotajul! Într-adevăr Raluca m-a inspirat, vedeam la ea că aduce medalii mereu acasă și voiam și eu să le am pe ale mele! Mama, tata și inclusiv Raluca nu au prea fost de acord, pentru că știau cât muncește sora mea. Știam și eu, dar tot voiam să fac acest sport! Ei aveau planuri pentru alte sporturi cu mine, handbal poate! În prezent sunt legitimată la clubul la care a fost inițial și Raluca, CSM Drobeta Turnu Severin!

Rep.: Ce rezultate ai, Daria?

Daria Dinulescu: Fiind la început nu pot spune ca am cine știe ce rezultate, nu sunt multe, dar pentru mine înseamnă mult! Sunt medaliată cu bronz la campionatul național de la Snagov 2018 și vineri, 19 aprilie, am câștigat medalia de argint în proba de simplu junioare 2!

Rep.: Unde te antrenezi: la Orșova sau în altă parte? Și unde înveți?

Daria Dinulescu: În prezent mă antrenez la Iași chiar dacă sunt legitimată la un club din vestul țării. La Iași este centrul lotului național de junioare 2! În prezent învăț la Liceul cu Program Sportiv din Iași, dar doar pentru acest an pentru că eu sunt înscrisă la Liceul din Orșova! Dar daca sportul m-a dus la Iași, m-am detașat și cu școala acolo!

Rep.: Ce înseamnă sportul de performanță, canotajul pentru tine?

Daria Dinulescu: Sportul de performanță însemnă mai mult decât mi-am imaginat! O luptă continuă cu tine, cu gândurile care îți vin când nu mai poți! E o competiție continuă tu cu tine! Chiar daca e greu, acest sport este și foarte disciplinar! Eu am o motivație în plus având-o pe Raluca, sora mea, aș vrea să ajung ca ea și de ce nu să o depășesc! Eu mă antrenez cam 4-5 ore pe zi maxim când avem 2 antrenamente! Iar în zilele cu școală facem doar un singur antrenament! Sacrificii sunt multe, am renunțat la copilărie și ne-am impus că vrem să ajungem cineva și fără sacrificiu și muncă multă nu vom reuși!

Rep.: Raluca, au trecut doi ani de la ultimul interviu împreună. Unde ești legitimată acum?

Raluca Dinulescu: Sunt legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București din februarie anul trecut! O dată ce am terminat junioratul m-am gândit că ar fi bine pentru mine să mă aflu la un club cu renume! Să fi sportiv la acest club e și o responsabilitate mai mare, acesta având un renume atât de mare! Noi tot timpul trebuie să ne clasăm pe podium, să aducem cât mai multe medalii, pentru că și cei de la club au grija de noi, atât financiar, cât și moral!

Rep.: Ce planuri de viitor aveți?

Raluca Dinulescu: Ca planuri de viitor bineînțeles că îmi doresc să câștig medalii la concursurile de seniori! Pentru că acela este și țelul: să ajungi printre cei mai buni și să te menții acolo! Canotajul românesc este într-o continuă urcare, avem sprijin din toate părțile: Federația Română de Canotaj, comitetul olimpic și sportiv român, Ministerul Tineretului și Sportului, antrenorii noștri, tot staful tehnic sunt alături de noi și ne îndrumă pe drumul către aur! Cel mai recent rezultat al meu  este cel de la Timișoara, argint în dublu rame seniori alături de Mădălina Hegheș! A fost o cursă frumoasă! Sunt mulțumită de mine și sper ca pe viitor să păstrez această tradiție, cea cu medalii!

Daria Dinulescu: Planuri de viitor? Îmi doresc să intru în lotul de junioare 1, să pot participa la competițiile internaționale! Sunt încă la început, descopăr mereu lucruri noi. Ultima mea medalie este cea de la Timișoara și este cea mai importantă! Am muncit mult pentru ea! Sper la alte medalii pe viitor!

Galerie foto







Vizualizări: 3,796

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste