(închide)

Șapte săptămâni de festival la Opera Română Craiova

 

Opera Română Craiova organizează, în perioada 1 octombrie - 19 noiembrie 2023, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional Elena Teodorini, eveniment cultural de notorietate, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova. În cele șapte săptămâni de festival, pe scenele de spectacol din Craiova și Râmnicu Vâlcea vor fi prezentate evenimente de referință pentru iubitorii artelor. 

Tosca, în deschiderea festivalului
Îndrăgitul spectacol de operă „Tosca” deschide ediția din acest an a festivalului. Iubitorii muzicii vor avea prilejul de a asculta capodopera lui Giacomo Puccini interpretată de o distribuție de excepție, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 19.00, pe scena Cercului Militar. Protagoniștii evenimentului muzical sunt soprana Lisa Houben (Floria Tosca), tenorul David Baños (Mario Cavaradossi), baritonul Alessio Verna (Scarpia), conducerea muzicală fiindu-i încredințată maestrului Adi Bar Soria. Spectacolul se bucură și de prezența basului  Gianluca Breda (Cesare Angelotti), și a artiștilor Operei craiovene Ioan Cherata (Sagrestano), Stanislav Voloșin (Spoletta), Dragoș Drăniceanu (Sciaronne), Victor Dimieru (Temnicerul), Corina Vlada (Păstorul), alături de Orchestra și Corul Operei Române Craiova. 

Spectacole invitate
Două reprezentații speciale vor fi prezentate publicului craiovean la această ediție a festivalului: spectacolul independent produs de Asociația Culturală Nirmal Art „La Serva Padrona”, savuroasa operă a lui G.B. Pergolesi, cu o punere în scenă care face ca personajele primei opere comice să devină surprinzător de relevante în contextul actual (sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 19.00, în sala Cercului Militar) și „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart prezentat de Opera Brașov, o partitură cu extraordinare duete de dragoste, dar și momente energice, o comedie în care personajele învață diferența dintre dragoste și dorință (sâmbătă, 4 noiembrie, ora 19.00, în sala Cercului Militar).

Spectacole la Râmnicu Vâlcea și București

În spiritul unei îndelungate tradiții de colaborare între instituțiile de cultură din zona Olteniei, concerte și spectacole ale acestora, susținute pe scenele proprii, sunt incluse în ediția din acest an. Astfel, Filarmonica Oltenia va prezenta „Un Recviem German” de Johannes Brahms (27 octombrie, ora 19.00), Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea a programat sub egida festivalului concertul vocal-simfonic „Missa Trinitas” (30 octombrie, ora 19.00), Teatrul Național Marin Sorescu va oferi publicului spectacolul „Anomalia” (4 noiembrie, ora 19.00), iar Teatrul pentru Copii și Tineret va încânta spectatorii cu „Vrăjitorul din Oz” (11 noiembrie, ora 18.00).


 
Cursuri de măiestrie, în onoarea sopranei Elena Teodorini
Și în acest an, Opera Română Craiova aduce un tribut vocației pedagogice a sopranei Elena Teodorini prin organizarea a două cursuri de măiestrie în elegantul spațiu al Muzeului de Artă: Canto Masterclass susținut de renumita solistă Nelly Miricioiu (31 octombrie -  5 noiembrie) și un Masterclass centrat pe studiul recitativelor în operă, susținut de prof. univ. dr. Anca Mihuț (8-11 noiembrie).

Participanții la cursul de măiestrie selectați de soprana Nelly Miricioiu vor prezenta în fața publicului un program muzical special: Gala Elena Teodorini (5 noiembrie, ora 19.00, Filarmonica Oltenia).

Spectacole îndrăgite de craioveni
Pe lângă opera „Tosca” din deschiderea festivalului, spectatorii vor putea revedea alte trei producții ale Operei Române Craiova. „Simon Boccanegra”, cea mai complexă dramă verdiană, revine în fața publicului cu o distribuție care reunește soliști invitați și artiști ai Operei craiovene (7 octombrie, ora 19.00, Cercul Militar). Fermecătorul spectacol de dans „Autumn Dance” va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19.00, în sala Cercului Militar, iar o reprezentație specială a operei „Boema” de Giacomo Puccini se va desfășura pe scena Cercului Militar, în data de 31 octombrie.

Două evenimente speciale
Opera Română Craiova a pregătit două evenimente speciale pentru această ediție a festivalului. O pagină importantă în programul acestei ediții, la care sunt invitați toți iubitorii muzicii, este Gala de Operă și Operetă, care va avea loc la Promenada Mall, pe 18 noiembrie, de la ora 19.00.
Spectacolul grandios care închide ediția a XVIII-a a Festivalului Internațional Elena Teodorini este Gala de Operă Callas & Puccini, care va aduce împreună pe aceeași scenă soliști de prim rang în arta lirică internațională (duminică, 19 noiembrie, în Sala Amza Pellea a Teatrului Național Marin Sorescu).

Festivalul Internațional Elena Teodorini este organizat de Opera Română Craiova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova.

Biletele pot fi achiziționate online, pe platforma  https://iticket.ro/ sau la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă, Bulevardul Ilie Balaci nr. 6, 0351.442.471, [email protected]

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ELENA TEODORINI
EDIȚIA a XVIII-a
1 octombrie – 19 noiembrie 2023

1 octombrie, ora 19.00 | Cercul Militar
TOSCA
de Giacomo Puccini
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

7 octombrie, ora 19.00 | Cercul Militar
SIMON BOCCANEGRA
de Giuseppe Verdi
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

14 octombrie, ora 19.00 | Cercul Militar
LA SERVA PADRONA
de G.B. Pergolesi
ASOCIAȚIA CULTURALĂ NIRMAL ART

21 octombrie 2023, ora 19.00 | Cercul Militar
AUTUMN DANCE
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

27 octombrie 2023, ora 19.00 | Filarmonica Oltenia
UN RECVIEM GERMAN
de Johannes Brahms
FILARMONICA OLTENIA

30 octombrie, ora 19.00 | Filarmonica Ion Dumitrescu
MISSA TRINITAS
FILARMONICA ION DUMITRESCU RÂMNICU VÂLCEA

31 octombrie, ora 19.00 | Cercul Militar
BOEMA
de Giacomo Puccini
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

4 noiembrie,  ora 19.00 | Cercul Militar
COSI FAN TUTTE
de W.A. Mozart
OPERA BRAȘOV

4 noiembrie, ora 19.00 | Teatrul Național Marin Sorescu
ANOMALIA
TEATRUL NAȚIONAL MARIN SORESCU

31 octombrie-5 noiembrie | Muzeul de Artă
CANTO MASTERCLASS
SOPRANA NELLY MIRICIOIU

5 noiembrie, ora 19.00 | Filarmonica Oltenia
GALA ELENA TEODORINI
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

8-11 noiembrie | Muzeul de Artă
MASTERCLASS
Recitativele în operă
PROF. UNIV. DR. ANCA MIHUȚ

11 noiembrie, ora 18.00 | Teatrul Colibri
VRĂJITORUL DIN OZ
TEATRUL COLIBRI

18 noiembrie, ora 19.00 | Promenada Mall
GALA DE OPERĂ ȘI OPERETĂ
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

19 noiembrie, ora 19.00 | Teatrul Național Marin Sorescu
GALA DE OPERĂ CALLAS & PUCCINI
OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

 

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste