(închide)

Specializat în Franța, medicul gorjean Narcis Filipescu profesează la Clinicco Brașov: „În meseria de chirurg cardiac, ori dai totul, ori nimic!”

 

Medic specialist chirurgie cardiovasculară și șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară Clinică de la Spitalul Clinicco Brașov, gorjeanul Narcis Filipescu s-a specializat în Franța vreme de câțiva ani, dar a ales să revină în țara sa natală și să profeseze aici! Din 2012, medicul Narcis Filipescu lucrează la Spitalul Clinicco Brașov, unitate medicală privată de prestigiu. „Am plecat în Franța pentru a aprofunda această meserie. Nu am plecat pentru bani, nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Ba din contră, aș spune. Nu am avut în Franța o poziție foarte bănoasă. În schimb, am avut o poziție extraordinară din punct de vedere profesional. Am lucrat în Paris, într-un spital extraordinar, Spitalul Saint Joseph, cu oameni pe care îi cunoscusem în România, cum ar fi profesorul Bical pe care l-am întâlnit la Timișoara în timpul rezidențiatului și care mi-a fost îndrumător. Pot să vă spun că, atunci când l-am cunoscut, viziunea mea asupra chirurgiei s-a schimbat complet. Cinci ani am profesat în Franța”, a spus medicul Narcis Filipescu într-un interviu acordat de curând.

Născut la Țicleni, oraș din județul Gorj, medicul Narcis Filipescu este descris de cei care îl cunosc drept un om cu adevărat bun, un profesionist care dă totul pentru meseria pe care o practică. Este foarte apreciat de comunitatea medicală din România, dar și de cea din Franța, țara în care s-a pregătit vreme de cinci ani. Despre meseria sa, pe care o practică cu multă dragoste de oameni, spune că este una de „finețe” și „cea mai frumoasă din lume”. Grație pregătirii sale profesionale, medicul Filipescu poate să ofere pacienților săi cardiaci o viață mai bună, dar și mai lungă. Specialitatea sa este chirurgie cardiovasculară care, deși tratează aceleași boli ca și cardiologul, dar prin alte mijloace (chirugicale), este mai înrudită cu chirurgia generală decât cu cardiologia – formația sa este de chirurg. „Chirurgia cardiovasculară, de fapt, cuprinde două specialități – chirurgia cardiacă și chirurgia vasculară. Chirurgia cardiacă este chirurgia care se ocupă cu inima și vasele mari de sânge – aorta și crosa aortei și chirurgia vasculară este cea care se ocupă cu aorta abdominală, vasele periferice, carotide, vene”, a afirmat medicul Filipescu. Experiența profesională a medicului Narcis Filipescu este: din 2012-prezent: medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinicco Brașov; 2011 – 2012: Assistant chef de clinique în chirurgie cardiacă Hospital Saint Joseph din Paris, Pr. P. Deleuze, 2007 – 2011 Stagiu de formare chirurgie cardiacă la Spitalul Saint Joseph, Paris, France Pr. O.M. Bical, dar și activitate complementară în servicii de chirurgie cardiacă la Hopital American Paris și Parly 2 Chesney. De-a lungul anilor, doctorul Filipescu a urmat mai multe cursuri de specialitate la Barcelona, Stockholm și Paris, Lyon. „Am plecat în Franța pentru a aprofunda această meserie. Nu am plecat pentru bani, nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Ba din contră, aș spune. Nu am avut în Franța o poziție foarte bănoasă. În schimb, am avut o poziție extraordinară din punct de vedere profesional. Am lucrat în Paris, într-un spital extraordinar, Spitalul Saint Joseph, cu oameni pe care îi cunoscusem în România, cum ar fi profesorul Bical pe care l-am întâlnit la Timișoara în timpul rezidențiatului și care mi-a fost îndrumător. Pot să vă spun că, atunci când l-am cunoscut, viziunea mea asupra chirurgiei s-a schimbat complet. Cinci ani am profesat în Franța”, a spus medicul Narcis Filipescu într-un interviu acordat de curând. Anii petrecuți în Franța l-au ajutat enorm: tot ce a învățat acolo, lângă medici extraordinar de bine pregătiți îl ajută în prezent și le poate oferi pacienților săi șanse pe acre le-ar avea doar în străinătate. „Experiența din Franța a fost extraordinară. Mi-a permis să mă dezvolt ca profesionist și într-adevăr oamenii de acolo și-au pus amprenta asupra mea. Chirurgia mea în momentul acesta este ceea ce am învățat acolo!”, a declarat medicul chirurg Narcis Filipescu.

Iubește să profeseze în țara sa

Deși plecase din România pentru că știa că aci nu avea un viitor la momentul acela, Narcis Filipescu și-a dorit mereu să revină acasă și să profeseze în țara sa. Anii au trecut și a învățat foarte multe, iar în 2012 a decis să trimită un CV la singurul spital privat din România specializat în chirurgie cardiovasculară. Recunoaște deschis că în perioada petrecută în Franța i-a lipsit țara sa, oamenii dragi de aici. „După cei 5 ani în Franța, auzisem de Clinicco Brașov. Era singura clinică la vremea respectivă care făcea chirurgie cardiacă în privat. A fost aici o echipă de chrurgi care la un moment dat a plecat și, cumva, cum se spune, s-au aliniat planetele pentru mine. Acesta a fost momentul în care eu m-am întors. Nu aveam de gând să mă întorc, planul meu era complet altul, dar am trimis un CV aici, deși nu speram neapărat că se va lega ceva și nici nu eram chiar convins că vreau să plec din Franța. (...) Așadar, am venit la Clinicco la invitația directorului medical de atunci. M-a impresionat spitalul, mai ales curățenia. Din unele puncte de vedere, această clinică era peste spitalul din Franța. (...) Un alt lucru care m-a convins să mă întorc a fost această discuție permanentă între cardiologi clinicieni, intervenționiști, electrofiziologi, chirurgi cardiaci, medici ATI. Practic, ne adresăm acelorași pacienți și toate deciziile se iau împreună. Și asta facem în continuare!”, a mai adăugat medicul Narcis Filipescu de la Clinicco Brașov.

Ce a învățat în Franța aplică în România

A plecat din România în 2007 când operația standard la pacientul cardiovascular era una simplă, „o mamară și două safene”. În Franța a văzut că pacienții aveau peste 80 de ani, ei „primeau două mamare-filosofia lor era că trebuie să facă două mamare la toți pacienții, chiar dacă sunt mai în vârstă. Plus că exersăm. (...) Am învățat multe în Franța, foarte multe”-spune medicul Narcis Filipescu. Acesta este foarte apreciat de pacienții săi deoarece petrece destul de mult timp cu ei, comunică cu oamenii care vin la cabinetul său să își caute alinare, sănătate. „Oamenii care vin aici au probleme grave de sănătate, trebuie să vorbești cu dumnealor, mi se pare perfect normal să vorbim, să aflu despre dumnealor, să le câștig încrederea. Nu este ușor. Încrederea pe care ți-o acordă apcientul este un prim pas important în reușita operației. (...) În Franța, oamenii aveau încredere în sistemul medical. Aici, oamenii sunt mai neîncrezători. Există neîncredere și poate undeva pe bună dreptate. Pacientul te privește suspicios, nu are încredere în sistemul medical. Tu, ca medic, trebuie să îl faci să creadă în tine, în sistem. pacientul care vine în sistemul privat nu crede deloc în cel de stat. Încrederea se câștigă când îi prezinți lucrurile așa cum sunt. Îți trebuie timp să vorbești cu pacientul. Mulți pacienți ajung prea târziu la medic. Este o problemă în România. Unii ajung, dar sunt plimbați de colo-colo”, a mai spus medicul Narcis Filipescu. Eșecurile, care din păcate, există, sunt cele care îl marchează pe orice medic, dar importantă este depășirea lor: „Cazurile care te marchează pe tine ca și chirurg sunt cele de nereușită. Tot ceea ce facem este să împiedicăm eșecurile. Dar mai apar. (...) Avem și zile mai proaste, ca orice om. Meseria asta nu o poți face dacă nu îți place. Este una dură, dar cel mai greu este practic învățarea ei. (...) Tot timpul te gândești la pacient, suni să vezi ce face, cum evoluează, (...) eu cred că nu poți altfel. Ori dai totul, ori nimic!”, a declarat medicul originar din Gorj.
Medicul Narcis Filipescu spune că la Spitalul de Cardiologie „Clinicco” din Brașov, cardiacii pot beneficia gratuit de o serie de servicii medicale. Informații se pot găsi pe http://www.clinicco.ro  dar și pe pagina https://www.facebook.com/Dr-Narcis-Filipescu-medic-specialist-chirurgie-cardiaca-719601024794809/

Sursa: Emisiunea „La țintă!” Brașov

Vizualizări: 2,736

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste