(închide)

Tradițiile de Joi Mari, păstrate în Parohia Țicleni. Copii și adulți implicați într-un proiect educațional important

 

Joia Mare este o zi cu însemnătate în Oltenia, tradițiile fiind respectate și păstrate în foarte multe județe. Tocmai pentru a contribui la conservarea acestora, în curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni a avut loc, de Joi Mari, o nouă ediție a proiectului educațional-cultural „Tărâmul bucuriei și al faptelor bune”, inițiat de Casa de Cultură Țicleni în parteneriat cu mai multe instituții. Zeci de copii, profesori, părinți, reprezentanți ai autorității locale și preotul paroh Dragomir Țicleanu au participat la eveniment.

Bucuria revederii și a posibilității petrecerii timpului împreună a fost sentimentul care i-a animat pe participanții la evenimentul din Joia mare, din cadrul proiectului educațional-cultural „Tărâmul bucuriei și al faptelor bune”, ediția a II-a. Întâlnirea din cadrul proiectului a avut loc în curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Parohiei Țicleni, preotul Dragomir Țicleanu fiind gazda copiilor și a celorlalți participanți. Zeci de copii s-au bucurat să participe din nou la un eveniment în curtea bisericii, aceștia fiind însoțiți de părinți și bunici. Parteneri în buna organizare și desfășurare a acestui proiect au fost: Casa de Cultură Țicleni (reprezentată de coordonator Cristina Negreanu), Primăria Țicleni (reprezentată de primarul Radu Constantin), Palatul Copiilor Târgu-Jiu (reprezentat de director Popescu Ionuț, profesorii Ciolacu Pompiliu și Cristina Ciolacu), Școala Gimnazială Nr. 1 Țicleni (reprezentată de director Pleșa Mirela), Liceul Tehnologic Bîlteni (reprezentat de director Vuc Adela și professor Nicoleta Stănoiu), Parohia Țicleni-preot paroh Dragomir Țicleanu.

Tradițiile de Joi Mari au fost promovate în cadrul acestui eveniment, a fost pregătită și o minunată expoziție de icoane pictate pe sticlă (elevii palatului Copiilor Târgu-Jiu), dar și de obiecte tradiționale; de asemenea, elevi ai profesorului Nicoleta Stănoiu, dar și elevi din Țicleni au prezentat lucrări cu specific pascal.  

Un scurt program artistic a fost prezentat de talentații elevi ai Casei de Cultură Țicleni, cu toții fiind felicitați de organizatori, profesori și părinți. La eveniment au fost prezenți și profesorul Vasile Ciora, Ion M. Ungureanu, jurist și autor al mai multor volume despre orașul Țicleni, doamna învățător Aurica Țicleanu, care mereu se implică în proiectele educativ-religioase de la Parohia Țicleni și nu numai.

„Am păstrat frumoasa tradiție a datului de pomană a ulcelelor cu apă și am împărțit copiilor cănuțe cu apă sau suc, colăcei și leuștean, așa cum spune tradiția. Le-am vorbit despre tradițiile de Joi Mari, atât eu, cât și domnul jurist Ion M. Ungureanu. A fost un eveniment frumos și le mulțumesc din suflet tuturor participanților. Le sunt recunoscător pentru toată implicarea partenerilor din proiect, le mulțumesc doamnei Negreanu, domnului primar Radu, doamnei și domnului Ciolacu, pentru că mereu ne sunt alături. Le port recunoștință și respect părinților și copiilor, profesorilor prezenți, doamnei Aurica Țicleanu, care a educat generații întregi de copii și care mereu participă la evenimentele din parohie. Le mulțumesc tuturor!”, a spus părintele paroh Dragomir Țicleanu.

*În Joia Mare se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile creștinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. În tradiţiile românilor, Joia Mare se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa. Ea este termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepa. În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare.

Galerie foto














Vizualizări: 1,646

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste