(închide)

Turism ecologic la Alma Vii, satul model de dezvoltare prin valorificarea patrimoniului

 

Așezările rurale din Transilvania vor rămâne destinații de suflet pentru mine. Bisericile fortificate și cele evanghelice, care au o valoare arhitecturală și culturală incontestabilă, peisajele pe care nu le pot uita sunt doar câteva elemnte care mă fac an de an să revin, cu dorința de a explora alte și alte meleaguri. Pe lângă frumusețea fascinantei biserici fortificate de la Alma Vii, acest sat este un model pentru zona Transilvaniei: este o zonă protejată și a beneficiat de lucrări de restaurare, devenind un sit rural foarte bine conservat. Aici vă puteți caza la una dintre casele de oaspeți și veți simți din plin ospitalitatea transilvănenilor!

În Alma Vii am vizitat una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania. A contribuit la formarea acestei păreri și amplasarea sa: pe panta unui deal, lăcașul de cult domină localitatea, iar zidurile sale se zăresc din sat. Satul Alma Vii face parte din comuna Moșna a județului Sibiu. Aici există 200 de case și până în 400 de locuitori. Și noi, ca mulți alții înaintea noastră, am fost impresionați de armonia unică arhitecturală și a peisajului care există aici. Știam că la Alma Vii este o minunată biserică fortificată, așa că ne-am îndreptat pașii sprea ea. Bisericile fortificate din Transilvania au o valoare arhitecturală și culturală incontestabilă. „Bisericile fortificate ale așezărilor săsești au fost primele care au făcut această regiune să devină specială. În Europa nu se mai găsește o ţesătură arhitectonică atât de unitară și de neatinsă – aproape 250 de biserici, aflate la distanţă de mers pe jos una faţă de cealaltă. Spre deosebire de castelele care, fie au căzut în paragină, fie au fost treptat modernizate, aceste biserici au fost păstrate în starea lor originală de către generaţii de sași. Neobișnuit pentru epoca lor, bisericile fortificate nu au fost construite de nobili feudali, ci de către sătenii înșiși – fiind exemple sofisticate de artă ecleziastică și, în același timp, de inginerie militară”, scrie pe https://www.mihaieminescutrust.ro/religios/

În prima atestare documentară a satului Alma Vii (1289) se face referire la acesta ca fiind un sat liber pe pământul Coroanei Ungare. Două secole mai târziu, se construia pe vârful dealului o biserică de tip hală, cu vedere spre sat. Biserica fortificataă Alma Vii  se află pe deal deasupra satului. A fost construită în secolul XIV, iar după două secole a fost  fortificată prin construcţia zidului de apărare şi a turnurilor. Altarul, în stil clasic (1852), are patru coloane corintice şi o arhitravă boltită cu o statuie a lui Hristos. Orga, în stil baroc, a fost instalată în 1721. În 1966, Institutul Monumentelor Istorice a desfăşurat lucrări majore de restaurare a bisericii. 

Ceea ce are Alma Vii mai de preţ sunt oamenii: o comuniune de etnii şi personalităţi diverse care convieţuiesc în bună înţelegere păstrând obiceiurile vieţii autentice de la ţară. Locuitorii din Alma Vii sunt bucuroși de oaspeți și foarte pricepuț în ale gastronomiei. Satul a fost promovat în ultimii ani ca și destinație turistică și a avut parte de vizitatori din toată Europa și nu numai. Din anul 2009 Fundația „Mihai Eminescu Trust” derulează proiecte aici pentru a face din Alma Vii un “Sat de sine stătător”. În ultimii ani au fost restaurate faţadele caselor vechi, au fost reparate podeţele din lemn,a fost reamenajat magazinul sătesc, dispensarul a fost şi el renovat. Peste 50 de locuitori au beneficiat de formare şi calificare în zidărie, dulgherie, agroturism sau cursuri de limba engleză. Au fost înfiinţate echipe de constructori, un atelier de dulgherie şi unul de fierărie, toate lucrările din proiect fiind realizate de oamenii satului. Iniţial au fost amenajate două case de oaspeţi, urmând altele patru. „Una dintre cele mai remarcabile realizări este restaurarea vechii şcoli, care a devenit Centru de Informare şi Pregătire Profesională. Este unicul centru din ţară, din mediul rural, care oferă formare celor interesaţi de patrimoniu, dornici să-şi însuşească o meserie tradiţională. Alma Vii este acum un sat model”, spun cei de la Mihai Eminescu Trust.

Biserica fortificată va fi restaurată

În luna iulie 2020 au început lucrările de restaurare a bisericii evanghelice, în cadrul proiectului REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii. "REVEAL Alma Vii - Redescoperiti Alma Vii" este un proiect de restaurare si refunctionalizare a bisericii evanghelice din sat si este co-finantat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al SUA. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin AFCP al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În 2019, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust, „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, fiind cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial. Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust.

Galerie foto





Vizualizări: 758

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste