(închide)

Unic în România! Un preot nevăzător din Mehedinți tipărește cărți și calendare ortodoxe în Braille

 

Părintele George Radu Trăilescu (43 de ani n.red.), coordonatorul Centrului de informare pentru persoane cu deficiențe de vedere „Didim cel orb” din Drobeta-Turnu Severin, este un adevărat model pentru semenii săi. De-a lungul anilor s-a implicat cu multă dragoste în nenumărate acțiuni pentru enoriașii săi și pentru românii nevăzători. Grație părintelui George Radu Trăilescu, care este ajutat de soția sa, Oana Trăilescu, prin Centrul de informare pentru persoane cu deficiențe de vedere „Didim cel orb”, Asociația Nevăzătorilor filiala Drobeta-Turnu Severin este singura din țară care tipărește cărți în Braille, calendarul ortodox în Braille, precum și alte cărți duhov­nicești și de rugăciune pentru a fi accesibile nevăzătorilor. Centrul a fost inaugurat în martie 2010, când s-a tipărit şi primul calendar ortodox în Braille pentru nevăzători, din România.

Nevăzătorii din municipiul Drobeta-Turnu Severin se întâlnesc la Centrul de informare "Didim cel Orb" din Drobeta-Turnu Severin, unde participă și la Tainele Sfântului Maslu. Printre cărțile pe care le primesc de la preotul Trăilescu se numără și revista "Raze de lumină" şi volume din Noul Testament, transcrise în alfabetul Braille.

„Cheia fericirii, cheia bucuriei, cheia împlinirii este, în primul rând, dăruirea către ceilalţi. În acest sens, îmi aduc aminte de un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel, care la rândul său cita un cuvânt al Domnului: «Mai fericit este a da decât a lua». Omul va simţi mult mai multă bucurie şi va uita de propriile nelinişti şi propriile dureri şi neîmpliniri atunci când ajunge la această capacitate, de a dărui celorlaţi. Cred că prin dăruire se ajunge la fericire“, spune părintele Radu, citat de Adevărul. Părintele Radu Trăilescu a făcut școala la Cluj Napoca, orașul care l-a schimbat și format ca om. Tot aici l-a cunoscut pe Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania: „M-au ajutat predicile acestui mare ierarh, un om foarte deosebit, pe care l-am cunoscut întâi prin predici. Eu, nefăcând religie în şcoală în acei ani, cred că predicile domniei sale au fost pentru mine o adevărată lecţie de religie. Până la terminarea liceului, în 1996, l-am ascultat ca un burete care sorbea toate cuvintele Înalt Preasfinţiei Sale“, a declarat părintele Radu Trăilescu.

Centrul informaţional pentru persoanele cu deficienţă de vedere din Drobeta-Turnu Severin "Didim cel Orb" a fost creat în anul 2009 printr-un proiect implementat de Asociaţia Filantropia Severin în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor, filiala interjudeţeană Dolj-Mehedinţi.

Galerie foto


Vizualizări: 1,979

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste