Ilie și Mădălina Duță, tinerii fermieri din Crasna care vă aduc pe masă cele mai gustoase legume. „La noi nu este poluare!”

 

Până acum câțiva ani de zile, Ilie și soția sa, Mădălina, nu își imaginau că vor avea propria afacere cu legume! Acum, au clienți fideli care îi caută mereu și abia așteaptă să consume roșiile, castraveții și chiar lubenițele crescute bio în grădina și solariile celor doi soți din comuna gorjeană Crasna. De curând, soții Duță au obținut și certificatul de „produs montan” pentru legumele pe care le comercializează de ceva vreme și care sunt foarte apreciate de consumatori.

Practica te învață cel mai bine, își începe Ilie Duță povestea de antreprenoriat. A fost ani de zile șofer, iar la un moment dat a decis să schimbe „macazul”: deoarece locuia cu familia sa într-una dintre cele mai frumoase comune de sub munte, Ilie a decis să înceapă să investească într-o grădină cu legume și în câteva solarii. Nu știa mare lucru despre agricultură, însă a făcut și cursuri în domeniu, care l-au ajutat. Muncind zi de zi în solarii și grădină, alături de părinți și socrii, Ilie a prins mersul lucrurilor. La Crasna, la fel ca în majoritatea localităților din Gorj, nu găsești ușor oameni care să te ajute la muncă, nici dacă îi plătești! Așa că munca o fac în familie! Lucrurile au început să se miște după ce a scos pe piață primele roșii de Crasna. Cumpărătorii le-au apreciat imediat și acest lucru i-a dat încredere că se afla pe drumul cel bun. „Am început cu o grădină mai mare și mai bogată acasă, să avem pentru noi, apoi, încet-încet, mi-am dat seama că putem investi și putem începe o afacere. Nu am putut accesa fonduri și am investit banii noștri. Avem solarii, trei la număr și o grădină în care plantăm vinete, castraveți, fasolea verde. Am avut chiar și lubenițe și au mers foarte bine. Avem clienți fideli, care cumpără mereu de la noi. Uneori vindem parte din recoltă direct de acasă, din solaria. La Crasna nu avem poluare, cultivăm bio și avem grijă de legumele noastre, pentru a le oferi oamenilor tot ce este mai bun. Și ei ne apreciază pentru acest lucru. Nu avem soiuri din străinătate, ci doar soiuri de roșii autohtone, de la Buzău!”, a spus Ilie Duță pentru Pagina Olteniei. Legumele produse la Crasna se vând în Piața Mare din municipiul Târgu-Jiu, dra și în piața agroalimentară din Bumbești-Jiu. „Oamenii apreciază marfa noastră. Cei acre au consumat roșiile de la Crasna, spun că au un gust aparte, desoebit. Contribuie și faptul că sunt soiuri românești, adr mai ales pământul de la noi, nepoluat, aerul. Scoatem pe piață vinere, ardei, castraveți, fasole verde. Am avut și lubeniță. Cea mai mare cantitate de legume scoase pe piață este la roșii”, a declarat fermierul.

Săptămâna trecută, după ceva vreme de așteptare, soții Duță au primit vestea că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională a Zonei Montane a certificat mai multe legume produse în comuna Crasna din Gorj drept „produse montane”. Astfel, legumele produse de soții Duță sunt primele din județul Gorj care au primit certificatul de „produs montan”! „Sperăm să ne ajute să ne dezvoltăm pe viitor. Este un lucru bun. Am accesat programul Tomata anul trecut, dar se pare că nu va mai fi. Era un sprijin și pentru noi, producătorii de legume”, a mai adăugat Ilie Duță din Crasna.

Fermierul este căsătorit și are doi copii minunați. soția sa, Mădălina, este angajată la Fabrica Leoni, dar își ajută soțul în solarii și grădină cât de des poate. Socrii și părinții le sunt mereu alături și îi ajută. Afacerea lor este una de familie și le urăm success pe viitor!

Galerie foto







Vizualizări: 6,949

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste