Mihnea Vîlceanu, model prin atitudinea sa: „Viața m-a ajutat lovindu-mă cu o palmă de maturitate!”

 

Prima ediție a TEDx Târgu-Jiu a fost despre 13 povești de succes ale unor oameni reper pentru cei din jurul lor. Printre cei care și-au împărtășit poveștile de viață s-a numărat și tânărul Mihnea Vîlceanu, student la master la Universitatea de Vest Timișoara, un adevărat model pentru noi toți! I-a cucerit pe cei prezenți cu farmecul și spontaneitatea sa, dar mai ales prin cuvintele rostite.

Mihnea Vîlceanu a fost invitatul surpriză al primei ediții a TEDx Târgu-Jiu, eveniment mult așteptat de gorjeni. Student la master la Universitatea de Vest din Timișoara, declarat studentul anului 2018 datorită rezultatelor academice și implicării sale, participant nelipsit de la Gala Atipic Beauty, Mihnea Vîlceanu încearcă să fie „vocea persoanelor cu dizabilități”, așa cum a spus pe scena TEDx. Viața sa a căpătat alt sens după ce în iarna anului 2013 s-a accidentat la schi și a rămas paralizat. Cu ajutorul familiei, al prietenilor și cunoscuților, Mihnea a reușit să depășească acel moment și să își continue viața. A învățat și a absolvit liceul cu medii foarte bune, a intrat la facultate, iar în vara lui 2018 a absolvit ca șef de promoție  Facultatea de Matematica Informatică din cadrul UVT. A demonstrat în toți acești ani că este un luptător, că nu există bariere decât dacă ți le impui singur și că orice rău aduce și un bine! „A fost un eveniment care mi-a schimbat radical viața, a fost un moment de schimbare nu doar pentru mine, ci și pentru cei din jurul meu (…) Consider că viața m-a ajutat lovindu-mă un pic peste ceafă cu o palmă de maturitate pe care am primit-o la vârsta de 16 ani! Nu știam ce înseamnă un scaun rulant sau o persoană cu dizabilități. Ușor, ușor am început să mă reintegrez, dar doar datorită oamenilor din jurul meu, care au fost oameni în adevăratul sens al cuvântului! (…) Faceți fapte bune fără să așteptați ceva în schimb și acel mulțumesc pe care îl veți primi va însemna enorm! (…) Am rămas mereu cu capul sus, cu zâmbetul pe buze. Mereu am avut aproape familia și prietenii, colegii de liceu mi-au devenit familie după iarna lui 2013. A fost un eveniment care ne-a apropiat”, a spus Mihnea Vîlceanu. La 23 de ani, dând dovadă de multă maturitate, Mihnea le-a vorbit celor prezenți în sala Teatrului Dramatic Elvira Godeanu despre bucuria lucrurilor simple, bucurie pe care mulți dintre noi am uitat-o, nu mai știm a aprecia razele soarelui, stropii de ploaie, zâmbetele necunoscuților… „Ziua de mâine este un lucru prețios! Învățați să vă bucurați. Astăzi e tot ce contează. Faceți gesturi gratuite de bunătate! Așa putem schimba lumea”, a afirmat omul-model Mihnea Vîlceanu. 

Problema accesului persoanelor cu dizabilități în instițuțiile statului

Prin participările sale repetate la Gala Atipic Beauty, Mihnea își dorește să atragă atenția opiniei publice asupra persoanelor cu dizabilități și a nevoilor lor. Și la Timișoara, orașul în care locuiește de câțiva ani, Mihnea, la fel ca și celelalte persoane cu dizabilități, s-a lovit de nenumărate probleme. A încercat să le găsească rezolvare, să încerce să schimbe atitudinea celor din jur, să fie „vocea” care va fi ascultată! „Este greu să te lupți cu un sistem întreg! Încerc să fiu o voce pentru persoanele cu dizabilități, ce încerc eu să fac, nu fac pentru mine. Și eu la rândul meu am fost ajutat de-a lungul vremii. Nu vrem să fim povara nimănui, noi, persoanele cu dizabilități, vrem să ne descurcăm așa cum o făceam înainte, dar pentru asta avem nevoie de condiții. Accesul în diverse instituții este o problemă la care se poate găsi soluție, doar să se vrea. (…)”, a mai spus Mihnea Vîlceanu.

A parasit scena TEDx Târgu-Jiu în aplauzele spectatorilor și cu speranța că aceia care l-au ascultat vor ține seama de cuvintele sale și vor încerca să facă bine, să trăiască frumos, să ajute, să se bucure de lucrurile simple, să fie oameni adevărați!   

Galerie foto




Vizualizări: 4,007

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste