(închide)

Procesul de Halving: Ce implică și care este efectul

 
Deși poate părea că nu este așa, Bitcoin este o resursă limitată. Nu pot exista decât 21 de milioane de astfel de criptomonede. Din aceste 21 de milioane, 19 milioane au fost deja minate, așa că au mai rămas doar 2 milioane. La fiecare patru ani are loc un eveniment de înjumătățire (halving) a Bitcoin pentru a împiedica criptomoneda să devină mai puțin valoroasă în timp. Ce este Bitcoin halving?

Un „bloc" este un fișier care conține o înregistrare a tranzacțiilor Bitcoin în blockchain. „Minerii" concurează pentru a adăuga următorul bloc de tranzacții prin rezolvarea unei probleme matematice complexe cu ajutorul unui hardware specializat. Aceștia produc un rezultat aleatoriu de 64 de caractere, cunoscut sub numele de "hash". Prin completarea acestor blocuri, minerii primesc Bitcoin.

Deci, cum funcționează ciclul de înjumătățire a Bitcoin?

Minerii au fost plătiți cu 50 BTC pe bloc atunci când a fost înființată inițial criptomoneda, pentru a atrage primii utilizatori să mineze rețeaua, chiar înainte de a fi evident succesul acesteia. Rata de creare a noilor Bitcoin scade la jumătate la fiecare 210.000 de blocuri minate, sau aproximativ la fiecare patru ani, până când toate cele 21 de milioane de Bitcoin au fost minate.
Ultimele trei înjumătățiri ale Bitcoin au avut loc în 2012, 2016 și 2020. Prima înjumătățire a Bitcoin, sau împărțirea Bitcoin, a avut loc în 2012, când recompensa pentru minarea unui bloc a fost redusă de la 50 la 25 BTC.

De ce apar înjumătățirile Bitcoin?

Bitcoin a fost concepută pentru a fi o monedă deflaționistă, ceea ce înseamnă că devine mai valoroasă în timp.
Pe măsură ce înjumătățirile duc la scăderea recompenselor pentru minerit, devine din ce în ce mai costisitoare crearea de noi monede Bitcoin. În timp, fiecare monedă devine din ce în ce mai valoroasă. Acest lucru este în contrast cu monede precum dolarul american, care își pierd invariabil puterea de cumpărare în timp.
O altă teorie pentru rațiunea din spatele înjumătățirii Bitcoin este că cel care a creat criptomoneda a vrut să aibă o proporție mai mare de monede generate la început pentru a atrage oamenii să se alăture rețelei ca mineri.

Efectul înjumătățirii asupra valorii Bitcoin

Este important de reținut că, deși prețul Bitcoin tinde să crească în urma unei înjumătățiri, acest lucru nu înseamnă că acest eveniment este singurul care duce la o astfel de creștere. Există mai mulți alți factori care joacă un rol în stabilirea prețului, iar înjumătățirea este doar unul dintre ei.
După prima înjumătățire, prețul Bitcoin a crescut la 12 dolari, însă, în decurs de un an, prețul a crescut vertiginos la 1.100 de dolari. A doua înjumătățire a Bitcoin a dus la extragerea a 420.000 de blocuri. La început, valoarea Bitcoin a fost instabilă, dar până în decembrie 2017 a crescut la peste 20.000 de dolari.
Cea de-a treia înjumătățire a Bitcoin a avut loc în mai 2020. Acest eveniment a dat startul unui nou tren al hype-ului pentru criptomonedă. Prețul Bitcoin era de 9.000 de dolari în momentul înjumătățirii. BTC a depășit toate așteptările în ianuarie 2021, depășind pragul de 40.000 de dolari.

Concluzie

Înjumătățirea Bitcoin este un eveniment foarte așteptat care are loc la fiecare patru ani și a fost văzut pentru prima dată în 2012. Acest eveniment face parte din programarea care menține fixă oferta totală de monede Bitcoin.

Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste