(închide)

Taraful din Grecești, jumătate de veac de folclor tradițional românesc!

 

Anul acesta, vestitul și mult apreciatul Taraf din Grecești-Dolj aniversează 50 de ani în slujba folclorului românesc! Taraful, care promovează muzica autentică oltenească, este cunoscut în toată țara și îl are ca solist pe tânărul Liviu Olteanu, un doljean îndrăgostit de muzica tradițională, un tânăr care promite promovarea valorilor lumii autentice a satului oltenesc. Artiștii care fac parte din Taraful de la Grecești duc mai departe o muzică vocal-instrumentală cântată pe vremuri la marile curți boierești din Oltenia și mai apoi la nunți și petreceri, melodiile lor sunt despre sat, natură, viață, moarte, dragoste. Duminică, 26 mai, Taraful din Grecești și Liviu Olteanu lansează CD-ul aniversar „Taraful din Grecești - 50 ani de cântec! Arc peste timp NIȚU VOINESCU - LIVIU OLTEANU” la Radio Oltenia Craiova! La mulți zeci de ani înainte vă urăm și noi!

Grecești este o comună din județul Dolj, „pierdută” între păduri verzi și câmpuri muncite cu vrednicie de oamenii satelor. Este, de asemenea, locul unde de-a lungul secolelor, muzica tradițională a fost mereu la mare cinste. În Grecești există un taraf cunoscut în toată țara și nu numai, muzicanți adevărați, care prețuiesc tradițiile și care le-au dus mai departe indiferent de greutăți și au făcut tot posibilul ca să transmită dragostea lor spre tânăra generație din Grecești. Artiștii din Taraful de la Grecești promovează o muzică autentică vocal-instrumentală cântată cu secole în urmă la marile curți boierești din Oltenia și la nunți. Membrii Tarafului au vârste cuprinse între 50 și 86 de ani și nu au studii muzicale, cântă cu patos, din suflet, iar melodiile lor sunt inspirate din viața satului. Într-un interviu acordat unei televiziuni locale, Aurică Voinescu, unul dintre artiștii care cântă la vioară, și-a amintit cum a învățat să cânte singur la acest instrument văzând la hora satului lăutarii care bucurau lumea! Un alt membru al tarafului, Constantin Fonea, nu renunță la muzică nici la 83 de ani și merge la evenimente, alături de colegii săi.

Taraful din Grecești a fost descoperit prin anii 1960 de către etnomuzicologul Paula Dogăroiu, omul înzestrat de Dumnezeu cu puterea de a găsi și mai apoi de a promova adevăratul talent autentic, cu mare dragoste de cântecul popular!  Apreciatul etnomuzicolog a fost cea care l-a descoperit și pe actualul solist vocal al Tarafului din Grecești, pe tânărul Liviu Olteanu (25 de ani n.red.), un doljean premiat la numeroase festivaluri de folclor. „Sunt un fiu al satului, al satului românesc. Vin de acolo unde credința se împletește cu folclorul și bunătatea omului simplu! Vin dintr-o zonă bogată în tradiții și folclor, dintr un loc "de la porțile Raiului " - zona Grecești, Dolj. Aici sunt rădăcinile mele. În urmă cu aproape 10 ani, am debutat cu Taraful din Grecești într o zi de sărbătoare, era de Sf. Petru și Pavel. Atunci a avut loc primul contact cu publicul. De atunci, membrii Tarafului m-au acceptat în mijlocul dumnealor și menirea mea este să duc mai departe numele Tarafului și al comunei Grecești!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, solistul Liviu Olteanu. Acesta este descris de cea care l-a descoperit drept „un tânăr cu mult bun simț, moștenit din familie, un solist cu o voce curată, cu o sensibilitate aparte, cu dragoste pentru cântecul popular”! Liviu Olteanu l-a avut ca mentor pe Nițu Voinescu, cel care decenii la rând a fost glasul Tarafului din Grecești, un virtuos al viorii, un artist tradițional cu o voce aparte. „Pentru Taraful din Grecești venirea mea a fost ca o întinerire, o pată de culoare, așa cum mi-au spus ceilalți membri. Înaintașul meu a fost Nițu Voinescu, sufletul tarafului și glasul tarafului, virtuos al viorii, un mare om, un model pentru mine. Mi-a fost mentor. Din 2013, de când a plecat în lumea fără dor, datoria mea de suflet a fost să i duc mai departe numele și numele tarafului pe care îl formase. Taraful din Grecești a fost și este recunoscut și astăzi ca cel mai bun taraf al Olteniei și nu numai!”, a declarat Liviu Olteanu.

Un taraf cu o istorie bogată

Tânărul solist cunoaște foarte bine istoria Tarafului din Grecești și își dorește să scrie o carte despre activitatea artistică a îndrăgiților artiști. Acesta a povestit că în anii 70, membrii tarafului au fost trimiși în Anglia la un festival internațional și au obținut premiul I, apoi au obținut premiul I la Cântarea României. Au urmat zeci de apariții la Televiziunea Română - în anii 90 au apărut două casete audio cu Taraful Grecești: jocuri populare și cântece oltenești. „În 2015 a apărut primul CD: Liviu Olteanu și Taraful din Grecești - astăzi ne bucurăm de cel de al 2 le-a CD aniversar: 50 de ani de cântec. Îi mulțumim publicului care ne iubește și astăzi. În trecut, în taraf erau doi cobzari celebri: Ion Ploscaru ( Bisturel - porecla) și Bălășoiu Marin (Flăcău). (…) Muzica și folclorul le-am descoperit de mic, de când muma mă lua la hora satului și auzeam Taraful din Grecești. Ca membru al Tarafului, mi-am găsit drumul în folclor, suntem nedespărțiși, taraful este viața mea, este prezentul și viitorul meu! Din componența Tarafului fac parte la cobză- Vasile Nica, vioară - Aurică Voinescu, Ion Fonea, Mihai Fonea-contrabas, acordeon- Viorel Fonea, Ilie Marian și eu cu vocea. Vârsta membrilor este între 50 și 86 ani. Cântăm împreună peste tot, la baluri, la hora satului, la nunti, la filmări în televiziuni, la radio. De la dumnealor am învățat ce este omenia și am înțeles tainele folclorului adevărat!”, a afirmat Liviu Olteanu.

Melodiile lor, creații proprii

Melodiile pe care le cântă Liviu Olteanu alături de taraful din Grecești sunt autentice, creații ale membrilor: „Cântăm satul oltenesc, dragostea omului și natura. Cel mai des s-a cântat Pădurea Drocaia - o pădure frumoasă din cona noastră, cu cerbi si căprioare, o pădure în care multe filmări ale TVR au fost realizate. Melodia  În pădure la Drocaia a fost preluată și modificată de mulți artiști mari care, de exemplu, au schimbat: În pădure la Pesteana. (…) Alături de Taraful din Grecești am scos în 2015 – CD-ul Liviu Olteanu și Taraful din Grecești - primul CD pe care l am scos după ce eu, în 2013 câștigasem premiul I la Festivalul MARIA TĂNASE. În 2015 am fost în recital cu Taraful, publicul s-a ridicat în picioare și ne-a aplaudat minute în șir. În prezent, lansăm al II-lea CD - Taraful din Grecești - 50 ani de cântec. Arc peste timp Nitu Voinescu - Liviu Olteanu! Vom mai avea o filmare la TVR, ne dorim un spectacol aniversar în toamnă și au mai rămas piese care pe viitor dorim să mai realizăm alt CD”, a spus, în înheiere, Liviu Olteanu. 

Galerie foto












Vizualizări: 1,696

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste